JD leert door: Bergingsmissie MH17

Op 6 november organiseert Jong Defensie een lezing over de MH17-ramp in Oekraïne. Luitenant-kolonel b.d. Hans van de Ven-Huijs, commandant van de MH17-bergingsmissie, blikt terug op de ramp en haar immense impact. Na de lezing kijken we vooruit. Nu nieuwe crises zich aandienen, moeten we allemaal beter voorbereid zijn. Staatssecretaris Gijs Tuinman neemt ons mee in zijn visie op een weerbaar, crisisbestendig Nederland.

Luitenant-kolonel b.d. Hans van de Ven-Huijs was van 2014 tot 2015 commandant van de MH17-repatriëringsmissie. Hij gaf daar leiding aan de berging van de lichamen, bezittingen en wrakstukken van vlucht MH-17, die in juli 2014 door een BUK-raket werd neergeschoten nabij het dorpje Hrabove. Op het hoogtepunt van de operatie bestond het bergingsteam uit zevenhonderd mensen.

Hans neemt ons mee in de uren, dagen, weken en maanden na 17 juli 2014. De situatie was chaotisch en onoverzichtelijk. Op de kale graanakkers bij Hrabove kwam alles bij elkaar: gevechten rondom de crashsite, onderhandelingen met pro-Russische separatisten, de internationale rechtsorde en – bovenal – de immense impact op nabestaanden, hulpverleners en de Nederlandse maatschappij. Via het verhaal van Hans leren we de enorm ingewikkelde internationale, bestuurlijke en praktische context van de MH17-ramp kennen. Tenslotte reflecteert Hans op wat de missie heeft bereikt.

Tien jaar later
De MH17-ramp drukte een onuitwisbare stempel op Nederland. Tien jaar later wordt het rampgebied in oblast Donetsk nog altijd omgeven door geweld. Oost-Oekraïne werd het theater van een Russische invasie. Het zette de geopolitieke verhoudingen in Europa op scherp. Vandaag de dag probeert Defensie zich toe te rusten op deze nieuwe context, waarin een oorlog op Europese bodem niet langer aan de geschiedenisboeken is voorbehouden. Het vraagt niet alleen wat van de defensieorganisatie en haar mensen, maar ook van andere partijen in Nederland. Want zodra een crisis – zoals de MH17-ramp – zich aandient, doet ze een appèl op ons allemaal.

Staatssecretaris Gijs Tuinman neemt ons daarom mee in de opgave om de weerbaarheid van Nederland te bevorderen. Hoe maken we van veiligheid gemeengoed? Hoe weren we onszelf tegen grensoverschrijdende crisis en dreigingen? En wat is de rol van Defensie binnen een weerbare, Nederlandse samenleving?

Meld je aan via het inschrijfformulier op de SWR!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *